Nemecký výrobca cukroviniek Stollwerck expanduje na východ a zakladá pobočku v Bratislave. Počiatočný kapitál je 300 000 mariek a továreň nesie meno „Cisárskokráľovská rakúsko-uhorská dvorná továreň na čokoládu bratov Stollwerckovcov“.
ZaloženieMliečne karamelky, tzv. „štolverky“, sa predávajú v automatoch na všetkých zástavkách rakúsko-uhorských železníc. Na konci 19. storočia sa v bratislavskej továrni okrem mliečnych karameliek vyrába tiež marcipán a pepermintové cukrovinky.
1896–1900Vo výrobnom procese dominuje manuálna práca. Priemerný denný výkon pracovníčky v baliarni je 25 kg zabalených mliečnych karameliek. Výroba sa postupne rozširuje na čokoládu a dezerty.
Výrobný proces a rozšírenie sortimentuV období 1. republiky sa vyrábajú bonboniéry s vlasteneckými menami ako „Kriváň“ alebo „Detvan“, ale najpredávanejším artiklom v tomto segmente je bonboniéra „Tú mám rád“. Kilogram tohto dezertu stojí veľkoobchodníkov 62,50 korún, konečná cena pre spotrebiteľa sa vyšplhala na 85 korún.
Hity prvej republikyVplyvom nepriaznivých hospodárskych pomerov je prevádzka redukovaná. V roku 1937 ale firma opäť hospodári so ziskom. Celoročná výroba v predvojnových rokoch predstavuje 2 300 ton výrobkov pri zamestnanosti 700 až 800 pracovníkov.
Cesta z krízyVyrábaný sortiment je stále pestrejší a ľudia sa tešia z nových sladkých radostí − čokolády, kakaa, marcipánu, oplátok, kandizovaného ovocia a ďalších cukroviniek.
Cukrovinky, ktoré prinášajú radosťPočas 2. svetovej vojny sa závod orientuje na výrobu ovocných džemov, marmelád a umelého medu. Je vybudovaná aj moderná konzerváreň, ktorá spracováva 500 vagónov ovocia ročne. Výroba čokoládových cukroviniek je obmedzená.
Ťažké vojnové časy a výroba konzervV decembri 1944 je továreň zničená náletmi a v apríli 1945 sa závod stáva vojnovou korisťou Červenej armády. Jej trojmesačný pobyt, spolu s prechodom fronty, znamená pre závod väčšie škody ako vojnové bombardovanie. Našťastie už v júli 1945 odovzdáva Červená armáda továreň štátu.
Červená armáda prichádzaNa základe Benešových dekrétov je celý závod skonfiškovaný. V rámci centralizácie hospodárstva sú doň presunuté stroje z ďalších skonfiškovaných podnikov, najmä z českého pohraničia. Ako prvá je obnovená prevádzka konzervárne.
Výroba sa znova prebúdza k životuBratislavský závod sa stáva súčasťou podniku „Slovenské závody na čokoládu, cukrovinky a ovocné výrobky“. Konzerváreň je presunutá do Rimavskej Soboty a závod ostáva výlučne cukrovinkovým.
Slovenské závody na čokoládu, cukrovinky a ovocné výrobkyBratislavský závod je premenovaný na FIGARO n. p. a je zlúčený so závodmi FIGARO v Trnave a Piešťanoch. V roku 1963 sa FIGARO stáva súčasťou kolosu Československé čokoládovne, ktorý združuje všetky československé cukrovinkárske továrne.
Figaro prichádzaFigaro spracováva kakaové bôby, vyrába polotovary, čokoládové, cukrárske a tukové polevy. K produktom patria ako čokoládové, tak aj nečokoládové cukrovinky, prestávajú sa vyrábať náročné kolekcie, duté figúrky, žuvačky a oplátky.
Výroba sa meníObaly produktov vynikajú svojou pestrosťou. Objavujú sa motívy hradov, rozprávok, kreslené postavičky, autá, ale aj nezabudnuteľné bábiky Lena, Dana a Jana, ktoré sa dajú z obalov vystrihnúť a prezliekať do papierových oblečkov.
Obaly Figara získavajú popularituRočná produkcia prekračuje 18 000 ton výrobkov. Figaro Bratislava má 36 % podiel na celoštátnej výrobe kakaa a 20 % podiel v tabuľkových čokoládach. V porovnaní s ročnou predvojnovou výrobou ide o takmer osemnásobný rast.
Moderný slovenský podnik a jeho rastJe založená akciová spoločnosť Figaro, kde 67 % akcií získava Jacobs Suchard, ktorý sa v roku 1993 spojuje s Kraft General Foods Europe.
Vzniká akciová spoločnosťMedzi produktmi Figara nájdeme čokoládové tabuľky, pralinky aj tyčinky, pričom nové dizajnové obaly uchovávajú čokoládu dlhšie čerstvú. Rozšírené portfólio je 2x ročne doplňované limitovanými edíciami.
Figaro prináša novinky a limitované edície