Oreo torta

Ingrediencie

  • 190 g hladkej múky
  • 22O g cukru
  • 420 g bielok /8 – 9 ks/
  • Nastrúhaná citrónová kôra
  • 5 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 g soli
  • 75 g masla
  • 10 Oreo sušienok
  • 125 g bielok
  • 250 g krupicového cukru
  • 300 g masla
  • 1 vanilkový lusk
  • 24 Oreo sušienok
  • 20 g Figaro kakaa
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g vody
  • 50 g kokosového likéru
60 minút
1 porce
Bielka vyšľaháme so soľou a cukrom, ktorý prisypeme na trikrát, do pevného snehu, ale tak, aby sa ľahko ohýbala špička. Preosejeme múku a vmiešame nas-trúhanú citrónovú kôru. Ľahko spojíme múku so snehom a nakoniec zalejeme rozpusteným maslom, ktoré ale nesmie byť horúce. Hmotu rozdelíme na tretiny. Oreo sušienky oddelíme a zoškrabeme náplň. Suché sušienky nakrájame nahrubo a vmiešame do jednej tretiny hmoty, ktorú nalejeme do tortovej formy s priemerom 16 cm a rozotrieme od stredu k okrajom.
Pečieme vo vyhriatej trúbe na 180°C asi 20 minút.
Tortový korpus necháme vychladnúť.
Zvyšné dve tretiny bielej hmoty rozdelíme na dva papiere na pečenie a rozotrieme na roládové pláty. Pečieme v rozpálenej trúbe na 220°C asi 7 minút. Cukor zvaríme na bublinu /118°C/ a zalejeme šľahajúcimi sa bielkami, v ktorých máme vanilku a šľaháme do vychladnutia. Do bielkového krému zašľaháme zmäknuté maslo.
Krém rozdelíme na dve časti.
Oreo sušienky oddelíme a zoškrabeme náplň. Sušienky rozmixujeme a vmiešame do jednej časti krému, môžeme pridať trochu kakaa.
Do druhej časti krému vmiešame náplň zo sušienok.
Cukor zvaríme s vodou a nakoniec vlejeme kokosový likér.
Tortový korpus rozrežeme na pol.
Na spodnú časť, ktorú potrieme cukrovým rozvarom, rozotrieme biely krém. Plát korpusu odstránime z papiera na pečenie, ľahko potrieme cukrovým rozva-rom s likérom a potrieme tmavým krémom. Plát s krémom rozkrojíme na asi 7 cm široké prúžky. Prúžky stočíme do rolády, až máme veľkosť o priemere torty. Stočenú tortu položíme na namazanú spodnú časť korpusu a pokvapkáme rozva-rom s likérom.
Opäť potrieme bielym krémom a priložíme druhú časť korpusu, ktorú máme pokvapkanú cukrovým rozvarom.
Polovicu tmavého krému, ktorý nám ostal dofarbíme čiernym kakaom a potrieme ním spodnú časť torty, pokračujeme svetlejšou vrstvou a vrch po-trieme bielym krémom. Tým sa na torte vytvorí tieňovanie. Tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

© 2025 Mondelez Europe Services GmbH - organizačná zložka Slovensko