Čokoládová torta s pomarančmi

Ingrediencie

  • 175 g hladkej múky
  • 1 lyžica kakaa
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica studenej vody
  • 300 ml 30% smotany
  • 300 g Figaro čokolády na varenie
  • 1 lyžička škorice
  • štipka muškátového orieška
  • 1 pomaranč
  • 1 lyžica medu
  • múka na pomúčenej
  • maslo na vymazanie
  • maslo na vymazanie
  • suché fazuľa ako závažie
80 minút
8 porcií
Cesto: Vo veľkej mise zmiešame múku, kakaový prášok, práškový cukor, pridáme maslo a vypracujeme cesto. Do vzniknutej zmesi pridáme žĺtok a trochu vody. Miešaním získame hladkú zmes. Tú dáme na pomúčenú dosku a hnetieme do tej doby, než je cesto hladké. Nakoniec ho zabalíme do alobalu a necháme odstáť v chladničke 30 minút. Vychladené cesto vyvaľkáme na 3 mm široký plát. formu na koláč (23 cm) vymastíme maslom a dáme do nej vyvaľkané cesto. formu s cestom necháme opäť odstáť v chladničke. Rúru si predhrejeme na 180 ° C. formu na koláč s cestom vyložíme papierom na pečenie a zaťažíme suchými fazuľami. Pečieme asi 20 minút. Potom zložíme závažia a pečieme ďalších 8 minút. Necháme vychladnúť. Krém: V hrnci na miernom ohni zahrievame smotanu, postupne pridávame cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme kúsky nalámané čokolády a korenia. Všetko premiešame do hladka. Potom vylejeme na upečené cesto do tortovej formy. Necháme vychladnúť v chladničke cca 2 hodiny. Zdobenie: Pomaranče olúpeme, nakrájame na tenké kolieska, zalejeme medom a necháme zľahka skaramelizovať na panvici. Poukladáme na tortu.

© 2025 Mondelez Europe Services GmbH - organizačná zložka Slovensko