250 g sušienok Opavia Esíčka
70 g masla
2 žĺtky
200 g tmavej čokolády Figaro 65%
30 g kakaového prášku
200 g kyslej smotany
300 g tvarohu
2 vajcia
1 g soli
60 g medu
5 g jemne nastrúhanej pomarančovej kôry
Vanilka - alternatíva
100 g mliečnej polevy Figaro
90 g smotany na šľahanie
60minút
1 porce
Rozdrvené sušienky zmiešame s maslom a žĺtkami a veľmi dobre uhnetieme. Koláčovú formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie. Hmotu starostlivo vmačkáme na dno formy po celom jej obvode.
Do misky dáme kyslú smotanu, tvaroh, med, soľ, vanilku a nastrúhanú pomarančovú kôru. Všetko vyšľaháme, potom prilejeme rozpustenú čokoládu a opäť vyšľaháme. Nakoniec pridáme po jednom vajcia.
Náplň vylejeme do pripravenej formy a dáme piecť do rozohriatej trúby na 130°C na 30 – 35 minút.
Náplň bude kompaktná, nie tekutá, ale nebude pevná ako poznáme z klasického tvarohového pečeného koláča.
Smotanu na šľahanie zahrejeme v miske a prilejeme čokoládu. Miešame až do úplného rozpustenia.
Necháme trochu vychladnúť a vylejeme na koláč.
Môžeme ozdobiť podľa príležitosti, či podávať so šľahačkou.