Tvarohový čokoládový koláč

Tvarohový čokoládový koláč

Ingrediencie

  • 250 g sušienok Opavia Esíčka

  • 70 g masla

  • 2 žĺtky

  • 200 g tmavej čokolády Figaro 65%

  • 30 g kakaového prášku

  • 200 g kyslej smotany

  • 300 g tvarohu

  • 2 vajcia

  • 1 g soli

  • 60 g medu

  • 5 g jemne nastrúhanej pomarančovej kôry

  • Vanilka - alternatíva

  • 100 g mliečnej polevy Figaro

  • 90 g smotany na šľahanie

60minút

1 porce

Rozdrvené sušienky zmiešame s maslom a žĺtkami a veľmi dobre uhnetieme. Koláčovú formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie. Hmotu starostlivo vmačkáme na dno formy po celom jej obvode.
Do misky dáme kyslú smotanu, tvaroh, med, soľ, vanilku a nastrúhanú pomarančovú kôru. Všetko vyšľaháme, potom prilejeme rozpustenú čokoládu a opäť vyšľaháme. Nakoniec pridáme po jednom vajcia.
Náplň vylejeme do pripravenej formy a dáme piecť do rozohriatej trúby na 130°C na 30 – 35 minút.
Náplň bude kompaktná, nie tekutá, ale nebude pevná ako poznáme z klasického tvarohového pečeného koláča.
Smotanu na šľahanie zahrejeme v miske a prilejeme čokoládu. Miešame až do úplného rozpustenia.
Necháme trochu vychladnúť a vylejeme na koláč.
Môžeme ozdobiť podľa príležitosti, či podávať so šľahačkou.